Over ons

Fruitbedrijf Landwinkel Goense is sinds september 1999 gevestigd in Marwijksoord en sinds enige jaren een begrip in de regio. Peter en Marloes Smid zijn sinds 1 juli 2020 eigenaar van het fruitbedrijf. Zij hebben het bedrijf overgenomen van Kees en Ria Goense, die het bedrijf opgericht hebben en zich destijds hebben gericht op fruitteelt, streekproducten en een boerderijwinkel.

De historie van het fruitbedrijf begint in het Groningse Noordbroek, waar de familie Goense in de jaren ’80 een akkerbouwbedrijf op zware Oldambtster klei runt. Na enkele jaren akkerbouw heeft de familie Goense gekozen voor verbreding, met verdeeld over de jaren een oesterzwamkwekerij, de teelt van zwarte bessen en appels, bestemd voor huisverkoop en verwerking tot streekproducten. Excursies, open dagen, een boerderijwinkel en de verkoop van streekproducten (Oldambtster Sappen) worden toegevoegd aan de bedrijfsvoering. In de jaren ‘90 een gewaagde beslissing, want de consument is eigenlijk pas recentelijk gaan houden van de charme van streekeigen producten en boerderijwinkels. Hoewel afgelegen, de boerderijwinkel van de familie Goense in Noordbroek draait goed evenals de afzet van de Oldambtster Sappen en Oesterzwammen via overige verkoopkanalen.

Het plezier in de fruitteelt, excursies en de boerderijwinkel hebben ertoe geleid dat op de Drentse zandgrond in Marwijksoord een nieuw biologisch fruitbedrijf werd gestart. In 1999 zijn de bessenstekken geplant, waar enkele jaren later de eerste Drentse oogst uit voortkomt. Zwarte, Rode, Blauwe en Witte Bessen, Kruisbessen, Bramen, Frambozen en Appels werden tot 2019 op biologische wijze geteeld. Vanwege voortdurend stijgende administratieve druk en oplopende kosten, wordt sinds 2019 het biologische keurmerk van SKAL niet meer gevoerd. Natuurlijk is het milieubewust telen en zeer beperkte inzet van bemesting en bestrijdingsmiddelen niet losgelaten.

De boerderijwinkel is in het jaar 2000 geopend. De boerderijwinkel is klein gestart met producten van eigen bedrijf, zowel vers van het land als verwerkt tot streekproducten. Als één van de initiatiefnemers van Drents Goed Streekproducten werden alle streekproducten van het fruitbedrijf te Marwijksoord ook onder deze merknaam verkocht. In de loop der jaren is zowel het assortiment als de klantenkring uitgebreid tot de Landwinkel in haar huidige vorm, welke in de zomer van 2020 is overgedragen aan de familie Smid.

Bent u benieuwd hoe het fruitbedrijf eruit ziet? Klik op onderstaand filmpje voor een impressie. Op ons youtubekanaal vindt u meer filmpjes over bijvoorbeeld de oogst van de bessen.