Over ons

Fruitbedrijf Landwinkel Goense is sinds september 1999 gevestigd in Marwijksoord en sinds enige jaren een begrip in de regio. Zowel fruitteelt, streekproducten als een boerderijwinkel waren niet onbekend voor Kees en Ria Goense.

De familie Goense kent namelijk een behoorlijk indrukwekkende historie die bol staat van lef en ambitie. Deze historie begint in het Groningse Noordbroek, waar de familie Goense in de jaren ’80 een akkerbouwbedrijf op zware Oldambtster klei runt. Na enkele jaren akkerbouw heeft de familie Goense gekozen voor verbreding, met verdeeld over de jaren een oesterzwamkwekerij, de teelt van zwarte bessen en appels, bestemd voor huisverkoop en verwerking tot streekproducten. Excursies, open dagen, een boerderijwinkel en de verkoop van streekproducten (Oldambtster Sappen) worden toegevoegd aan de bedrijfsvoering. In de jaren ‘90 een gewaagde beslissing, want de consument is eigenlijk pas recentelijk gaan houden van de charme van streekeigen producten en boerderijwinkels. Hoewel afgelegen, de boerderijwinkel van de familie Goense in Noordbroek draait goed evenals de afzet van de Oldambtster Sappen en Oesterzwammen via overige verkoopkanalen.

Het plezier in de fruitteelt, excursies en de boerderijwinkel heeft ertoe geleid dat de familie Goense besloot op de Drentse zandgrond in Marwijksoord een biologisch bedrijf te starten. In 1999 werden bessenstekken geplant, waar enkele jaren later de eerste Drentse oogst uit voortkomt. Zwarte, Rode, Blauwe en Witte Bessen, Kruisbessen, Bramen en Frambozen worden op biologische wijze geteeld voor verwerking tot streekproducten. Later zijn hier appels aan toegevoegd. De boerderijwinkel is in het jaar 2000 geopend. De boerderijwinkel is klein gestart met producten van eigen bedrijf, zowel vers van het land als verwerkt tot streekproducten. Als één van de initiatiefnemers van Drents Goed Streekproducten werden alle streekproducten van het fruitbedrijf te Marwijksoord ook onder deze merknaam verkocht. In de loop der jaren is zowel het assortiment als de klantenkring uitgebreid tot de Landwinkel in haar huidige vorm.

Bent u benieuwd hoe het fruitbedrijf eruit ziet? Klik op onderstaand filmpje voor een impressie. Op ons youtubekanaal vindt u meer filmpjes over bijvoorbeeld de oogst van de bessen.